Katharina

Ik ben Katharina Mertens (°Leuven 1961).

KatharinaWenst u meer inzicht in uzelf, situaties die u belemmeren, leren omgaan met verandering, behouden wat waardevol voor u is…?

Wanneer u  wilt ervaren en beleven welke beweging voor u, uw  organisatie, medewerkers gepast is, dan begeleid ik je hierin graag. U kan tijdens een sessie, workshop, training… zelf de verandering  ontdekken, voelen en begrijpen. Hierbij zijn geleidelijkheid, (zelf)verantwoordelijkheid, respect en vooral ervaringsgerichtheid belangrijke handvatten.

Op welke manieren, waar en wanneer u zich kan laten begeleiden vindt u onder de andere menu-items op deze website.

Meer over mezelf

Naast professionele ervaringen en opleidingen, is mijn grootste leermeester het leven zelf. Ik houd van stilte, rust, levendigheid, natuur, beweging, muziek, zingen, creativiteit, een goed gesprek, mensen, samen zijn, ontdekkingen, leren, lezen, koken …

Al jong dwong mijn lichaam me te luisteren naar ‘de’ signalen. En dikwijls had ik, zoals elke mens, steun en hulp nodig op mijn zoektocht.

Vragen die me stimuleerden om dieper in contact te komen met mezelf zijn o.a.
Hoe ga ik om met wat zich aanbiedt terwijl ik trouw blijf aan mezelf en wat er gebeurt? Wat projecteer ik op de ander en de ander op mij? Hoe laat ik wat bij de ander hoort bij die persoon? Hoe geef ik ‘iets’ uit het verleden een plaats zodat ik vrij kan handelen in het heden. Hoe bevrijd ik mezelf van dieper liggende stress en trauma? Hoe leef ik mijn dromen en kwaliteiten elke dag opnieuw?…

Ervaring

Van 1985 tot eind 2000 gaf ik functioneel-, proces- en organisatieadvies aan diensten, kantoren, regionale zetels, hoofdkantoor in het bank- en verzekeringswezen en voor een externe consultant.
Sinds 2000 bouwde ik stapsgewijs mijn praktijk uit tot docent, trainer, coach en evolueerde meer een meer naar ervaringsgericht coachen. Ik begeleid heel gevarieerde groepen en personen zowel qua leeftijd als levenswijze. Enkele voorbeelden zijn: ervaringsgerichte lessen (dagdelen, dagen, WE’s) waarbij zowel theorie, inzichten als ervaring aan elkaar worden gekoppeld (aan kinderen, jongeren, volwassenen, senioren). O.a. Zilverwijzer, cursus voor 60+’ers i.s.m. Logo Zenneland en GezondLeven; een langdurig integratieproject voor kansarmen, een 6 jaar durend project in GGZ PassAnt Leuven ‘Ontmoetingsgroep voor mensen met beginnende dementie’. Lezing en kooklessen over voeding en gezonde levenswijze; themalessen rond pesten/plagen, non-verbale communicatie, zelfvertrouwen, identiteit, levenskeuze, relaties en seksualiteit in scholen; pedagogische studiedag voor leerkrachten; teambuilding voor personeel van een bankkantoor;  bewegingsnamiddag voor gemengde groepen (bv. mantelzorgers en mensen met dementie) voor het expertisecentrum dementie en het dementiecafé, cursusdagen en sessie’s voor VormingPlus, Moritoen, LDC’s, OCMW Haaltert ism Logo Aalst, mutualiteiten, seniorenverenigingen, …

Specialisatie

Ervaringsgericht coachen, training, workshops (individueel en in groep).
Veelheid aan didactische hulpmiddelen en pedagogische werkvormen zodat theorie en praktijk in elkaar overvloeien op een natuurlijke wijze.
Flexibele aanpak rekening houdend met het gewenste thema, de doelgroep, wat zich voordoet in het moment.
Met dementie, psychische of fysieke aandoeningen menswaardig leven en samenleven zowel voor de persoon zelf als de omgeving.
Van chaos naar orde. Contact maken met wat letterlijk en figuurlijk voedend is voor jou. Zingeving aan wat voorbij is zodat je kan verder gaan, …
Biodanza: didactisch leraar, klinische toepassingen, gerontologie, kinderen, boom van verlangens, minotaurus (transformatie van angsten), biocentrische opvoeding.

Opleiding en bijscholing

Graduaat Informatica-systeemanalyse HOKT BME Gent
Graduaat Marketing HOKT Sint-Eligiusinstituut AntwerpenGPB Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid De Avondschool Gent

NextStep coach loopbaanbegeleiding 2019-2020
OCP-coach Ontwikkelingsinstituut 2018-2019
Live The Connection-coach 2017-2018-2019
PSYCH-K coach 2015-2016-2017 & PER-K Essentials 2016
Rouwverwerking en loslaten, Centrum Open Mind Lovendegem 2010-2011-2012
Trauma therapeut, Centrum Open Mind Lovendegem 2011-2012
Systemisch coach, Centrum Open Mind Lovendegem 2012-2013 e.a.
Soul Coach, Centrum Open Mind Lovendegem2010-2011
Ontwikkelingsweg naar een geweldloze levenshouding Pat Patfoort en Corry Laura Van Bladel 2009-2010
Trainer Coach Centrum Open Mind Lovendegem 2010
Consulent Voeding Gezondheid en Levenswijze Academie complementaire gezondheid 2000-2002
Docent Meditation des Tanzes Ausbildung Friedel Kloke-Eibl
Circle and Sacred Dance teacher opgeleid door o.a. Judy King (GB), Mandy De Winter, Laura Shannon, e.a.
Biodanza- en didactisch leraar, tutor School Rolando Toro Brussel
Group and workshop leaders training, Findhorn Foundation Scotland 2002
Life Purpose, Findhorn Foundation Scotland 2002
Transformation Game leaders training Findhorn Foundation Scotland 2001

o.a. ook kinesiologie, Bachbloesems, PEAT, Reiki, massage…

Trainer Coach Vormingswerker